Heresie Musikal: Antillianen en Arubanen laten weer van zich horen

herensia_musikal_flyer-back Leiden/Amsterdam 20 augustus 2003 – Antillianen en Arubanen laten weer van zich horen. Het is weer tijd dat u iets nieuws ontdekt. Zoals de Antilliaanse versie van de Weense wals en de Poolse mazurka. Dit is allemaal te horen tijdens een speciale muzikale lezing op 31 augustus herensia_musikal_flyer-fronta.s. in de Leidse Schouwburg. ‘Van Caribisch klassiek tot dushi muziek’ neemt u mee op reis door de Antilliaanse en Arubaanse muziekgeschiedenis.

 

Over de Antilliaanse en Arubaanse muziekgeschiedenis valt een hoop te vertellen. De sprekers Walter Palm en Tim De Wolf hebben zelfs hierover gepubliceerd.
Uit Curaçao komt de succesvolle bandleider Gilbert Doran. Hij heeft aan de wieg gestaan van de populaire ‘ritmo kombiná’ (gecombineerde ritme). Onlangs heeft hij over ‘zijn muziek’ een zes uur durende talkshow op de radio gemaakt.
Het muzikale gedeelte is in handen van topmusici zoals de befaamde pianist Randal Corsen. Momenteel scoort hij als jazzpianist maar schuwt het Caribisch klassieke repertoire absoluut niet. ” Dit is voor mij ‘back to my roots’ “, aldus een enthousiaste Corsen.
Naast Randal Corsen zal een speciaal voor dit evenement samengestelde band optreden. Onder leiding van zanger Hendrik de Windt en trompettist Dennis Aalse speelt de band populaire en moderne Antilliaanse muziek van de afgelopen honderd jaar.

Caribisch Klassiek tot dushi muziek
De algemene muziekontwikkeling loopt langs een aantal familiebanden. In Oostenrijk was er bijvoorbeeld de familie Strauss die de Weense wals beroemd heeft gemaakt. Op Curaçao had je de families Palm, Boskaljon en Corsen. Zij zijn verantwoordelijk voor duizenden hoogwaardige composities. Klassieke meesterwerken die amper in Nederland bekend zijn. Een componist als Chopin zal onder de indruk zijn geweest van de vele mazurka’s die zij hebben geschreven.
Walter Palm, een telg uit de familie Palm, vertelt tijdens de reis hoe zijn voorouders de Europese klassieke muziek en de Afrikaanse ritmes hebben gecombineerd. Randal Corsen speelt op zijn beurt stukken uit de rijke Antilliaanse klassieke muziekgeschiedenis.

Dat een aantal van de composities nog in originele vorm te beluisteren is, is te danken aan de vele opnamestudio’s die er op de Antillen en Aruba waren. Tim de Wolf heeft deze opnames geïnventariseerd. Hij gaat in op het ontstaan van deze opnames en laat tevens een aantal van hen horen. (Otrabanda Records & Music geeft een compilatie van deze muziek uit onder de titel Riba Dempel)

‘Van Caribisch klassiek tot dushi muziek’ is een ontdekkingsreis die u niet mag missen. Dit evenement vindt plaats op 31 augustus a.s. in de Leidse Schouwburg gevestigd aan de Oude Vest 43 te Leiden. Het wordt georganiseerd door Stichting Splika, Stichting Entre Nos en Madhouse Media.
Uw ticket a € 20,- kunt u voor 31 augustus bestellen door te bellen naar 06 – 48713354. Voor meer informatie kijk op www.entrenos.net. U kunt ook mailen naar: info@splika.nl