Bendishon disfrasá – Oswin Chin Behilia (OTB01)

bd-hoesRecorded in local studios on the island of Curaçao, Bendishon disfrasá is the first international release of the classics songs of one of the finest singer-songwriters from the Dutch Caribbean. It includes lyrics in Papiamento with facing English translations.
Behilia has the gift of composing simple, directly appealing melodies whether solo or accompanied by an excellent band his relaxed delivery has a salutary effect, you’ve got rhythms here that bounce, skip or drive along – Chin’s Caribbean-Brazilian grooves float past like a feather on the breeze.

Linernotes & Lyrics

Linernotes Bendishon disfrasá

Lyrics Bendishon disfrasá

Press Quotes

“Anyone taken with romantic singers from Brazil or Cuba won’t have a problem with the fact that he doesn’t sing in Portuguese or Spanish but in a kind of a cross between them – in Papiamento.”
(NRC Handelsblad)

“Oswin Chin Behilia enchanted us with a couple of pretty ballads just on his guitar.”
(Charlie Gillet at WOMEX 2002)

“Lovely, lilting music from the Dutch Antilles…it’s easy to understand the love and respect he enjoys as a musical troubadour of his homeland. Featuring a small band that includes acoustic guitar, flute, electric bass and delicate percussion, this is an exquisite disc that will appeal to anyone who enjoys Cuban trova or campesino music.”
(Songlines)

“The title track “Bendishon disfrasá” is a real nice groove tune with experience tinged vocals from Oswin. A very interesting release altogether, if you need a new fix of roots from a different quarter then certainly check out Oswin.”
(The Beat)

De Volkskrant: “Hoewel in zijn teksten soms sociale- of politieke misstanden aan de kaak worden gesteld blijft de muziek aangenaam en vriendelijk van karakter. Ondanks de verfijning en het vakmanschap klinken ze alsof Behilia ze met zijn bronzen stem alleen voor jou zingt, terwijl je naast hem op de veranda zit.”  Recensie
NRC-Handelsblad: “Met de donkerste dagen nog in het vooruitzicht valt er best te genieten van Behilia’s huiselijke geluid dat soms doet denken aan dat van de roemruchte franse chansonnier George Brassens.”  Recensie

Jaïr Tchong (Oyé Listen): Het Fermentatieblik van Oswin ‘Chin’ Behilia

Stan Rijven (Dagblad Trouw): Muziekambassadeur van de Nederlandse Antillen (340 Kb)

Oswin Chin Behelia live op radio

Amsterdam, 27 maart 2004 – De Concertzender zond op 26 maart van 20.00 – 21.30 een live registrate uit van het concert dat de Antilliaanse zanger Oswin Chin Behelia oktober vorig jaar gaf in de grote zaal van het Tropeninstituut.
Dit programma wordt op 31 maart om 14.00 uur herhaald. Zie de website van de Concertzender voor de juiste frequentie.
Op 5 april besteed het VPRO – programma De Wandelende Tak aandacht aan Otrabanda’s nieuwste release Flor di Amor van Grupo Serenada. De VPRO zendt uit op Radio 4. Het programma begint om 19.00 uur. Zie ook VPRO/De Wandelende Tak.
Het VPRO programma Grensverkeer op Radio 1 besteedde al eerder aandacht aan de releases van Otrabanda Records & Music.
Deze uitzending kan nog beluisterd worden op de website VPRO/Grensverkeer.
Het VPRO wereldmuziekprogramma “De Wandelende Tak” van maandag 20 oktober 2003 was geheel aan Behilia gewijd.
Ook het VPRO-programma Globaal Kabaal van 8 november 2003 besteedde aandacht aan Oswin Chin Behelia en Otrabanda Records.
Globaal Kabaal
De Wandelende Tak
De IKON-radio presenteerde zondag 29 december 2002 een special rond de populaire Curaçaose zanger Oswin Chin Behilia.
In dit programma presenteerde Oswin zijn nieuwe cd Bendishon disfrasá en sprak hij over zijn politieke idealen, de liefde voor zijn eiland en over oplossingen voor de toekomst van de Nederlandse Antillen.
Het programma is integraal te beluisteren via de website van de Ikon.
IKON: De andere wereld van zondagavond

Press photographs & Electronic Press Kit

Photographs Oswin Chin Behilia

WOMEX 2002

Oswin and Womex 2002